Descriere
Chimenul negru (Nigella Sativa) este un aliment-remediu originar din Asia, cu virtuti nutritive, condimentare si terapeutice. Este cunoscut in mod popular si sub denumirea de „negrilica”. Desi este frecvent confundat cu susanul negru, chimenul negru face parte dintr-o alta familie botanica decat acesta. Creste pana la o inaltime de 60 cm si infloreste anual, florile sale delicate avand culoarea albastru deschis. Fructele se gasesc in mici capsule care contin numeroase seminte mici si negre.
Micile semintele de chimen negru sunt bogate in acizi grasi. Pot fi consumate ca atare, in alimentatie si sunt folosite pentru obtinerea uleiului de negrilica. Uleiul de chimen negru are unele proprietati cosmetice, fiind ideal pentru ritualurile de ingrijire corporala si infrumusetare. Negrilica este foarte apreciata in cultura araba, fiind denumita „habbat al-baraka” sau „samanta binecuvantata”, remediu si leac pentru orice boala.
Valori nutritionale
Semintele de chimen negru sunt o sursa importanta de lipide sanatoase. Contin in special acizi grasi nesaturati (acid linoleic/omega 6 si acid oleic/omega 9), dar si saturati (acid palmitic, stearic) si fitosteroli. Aduc un aport consistent de fibre, proteine si aminoacizi in alimentatie.
Sunt bogate in minerale (mangan, cupru, calciu, fier, fosfor, magneziu, zinc) si vitaminele A, B, C. Alti compusi importanti ai semintelor de negrilica sunt antioxidantii, uleiurile esentiale si principiile active (nigelona, timochinona, carvacrolul, t-anetol etc.).
Recenzii
Nu există recenzii până acum.