Descriere
Cum se obține făina de hrișcă
Făina integrală de hrișcă de la Solaris este obținută prin măcinarea lentă la o moară tradițională cu pietre a boabelor de hrișcă integrale. Datorită procesului lent de măcinare, calitățile nutritive ale semințelor de hrișcă nu sunt alterate, iar făina rezultată are o calitate superioară în comparație cu făina obținută prin măcinarea la viteze mari, prin intermediul unor mori industriale, caz în care boabele sau semințele măcinate sunt încălzite la temperaturi de 80 de grade.
Hrișca (Fagopyrum esculentum) este o o plantă ierboasă anuală care aparține familiei Polygonaceae, împreună cu alte plante precum măcrișul, troscotul, rubarba sau ștevia. Hrișca este o pseudocereală (considerată adeseori superaliment) care este cultivată pentru semințele sale (boabele de hrișcă sau crupele), pentru făina obținută din boabele sale și pentru florile aromate și atractive, pe care albinele le folosesc pentru a produce o miere delicioasă. Principalii producători de hrișcă la nivel mondial sunt Rusia, Ucraina, Polonia, Franța, însă ea este cultivată și în alte țări, inclusiv în Republica Moldova și este consumată în mai multe colțuri ale lumii.
Valori nutriționale
100g de făină de hrișcă integrală coaptă prezintă următoarele valori medii ale macronutrienților:
- Glucide – 70,6g (din care zaharuri – 2,6g)
- Proteine – 12,6g
- Fibre – 10 g
- Grăsimi – 3,1g (din care acizi grași saturați – 0,7g)
- Valoare energetică – 335 kilocalorii
Așadar, făina de hrișcă este o sursă bogată de carbohidrați complecși (amidon: 70-80%, fagopyritol și D-chiro-inozitol), de proteine și fibre (în special celuloză și lignani), cu un conținut infim de grăsimi. Este o proteină completă întrucât conține toți cei 9 aminoacizi esențiali (și mulți alții). Din acest motiv, făina de hrișcă integrală este una dintre cele mai bune surse de proteine de calitate superioară, ușor digerabile și asimilabile.
Făina de hrișca este o sursă bogată în special de minerale, dar și de vitamine, precum sunt următoarele:
- vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina E, P;
- minerale: potasiu, fosfor, magneziu, cupru, mangan, calciu, fier, zinc, seleniu.
Alte substanțe active esențiale, regăsite în făina de hrișcă sunt următoarele:
- aminoacizi prețioși – lizină, arginină, triptofan, histidină, cistină și alții;
- acizi grași (oleic, linoleic) și fitosteroli (beta-sitosterol);
- antioxidanți – în special rutină (principalul polifenol antioxidant din hrișcă, cu rol antiinflamator, de reducere a presiunii arteriale și colesterolului și de prevenire a apariției cancerului), quercitină, vitexină, D-chiro-inozitol (regăsit în proporții mari în hrișcă), proantocianidine oligomerice.
Beneficiile făinii de hrișcă
Sursă bogată de nutrienți, făina de hrișcă oferă totodată, o mulțime de beneficii asupra organismului și aduce o stare de bine atunci când este integrată într-o alimentație sănătoasă. Hrișca are proprietăți nutritive, energizante, vitalizante, antioxidante, protectoare la nivel vascular (fiind indicată în caz de fragilitate vasculară și afecțiuni cardiace). Îți prezentăm în continuare câteva beneficii pe care ți le poate oferi consumul de făină de hrișcă:
- susține sănătatea inimii și previne afecțiunile cardiace – printre compușii principali ai boabelor de hrișcă regăsim rutină, magneziu, cupru, fibre, toți acești compuși având o acțiune benefică asupra inimii. Dintre toate cerealele și pseudocerealele, hrișca este cea mai bogată sursă de rutină, un antioxidant ce conferă nenumărate beneficii organismului. Rutina poate preveni apariția afecțiunilor cardiovasculare, prin împiedicarea formării cheagurilor de sânge și prin reducerea inflamațiilor și a tensiunii arteriale. De asemenea, hrișca conține fitosteroli și quercitină, care au un rol de reglare a profilului lipidic, respectiv de scădere a colesterolului rău (LDL) și de creștere a colesterolului bun (HDL). Prin ținerea sub control a acestor factori de risc, o dietă în care incluzi hrișca și făina de hrișcă te poate ajuta să reduci posibilitatea dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare.
- poate îmbunătăți digestia – hrișca conține fibre pe care organismul nu le poate descompune în timpul procesului de digestie. Aceste fibre susțin peristaltismul intestinal și digestia. O dietă bogată în fibre poate preveni constipația și va proteja sănătatea digestivă și sănătatea colonului.
- te poate ajuta să slăbești – făina de hrișcă este o sursă considerabilă de fibre, proteine și carbohidrați complecși, cu asimilare lentă. Toți acești nutrienți conferă sațietate pe termen lung, diminuând apetitul și reducând numărul total de calorii ingerate în decursul unei zile.
- contribuie la reglarea nivelului glicemiei – făina de hrișcă integrală este o sursă bogată în special de carbohidrați complecși care sunt descompuși și asimilați mai lent decât carbohidrații simpli. În acest mod, digestia este încetinită, ceea ce ajută la menținerea unui nivel stabil al glicemiei, timp mai îndelungat. Hrișca are un indice glicemic mediu, iar carbohidratul complex D-chiro-inozitol poate ajuta la sensibilizarea celulelor la insulină și, respectiv, la diminuarea rezistenței la acest hormon. Ceilalți antioxidanți și flavonoidele din compoziția boabelor de hrișcă contribuie și ei la reglarea nivelului glicemiei. Astfel, hrișca poate fi considerată un aliment benefic pentru consum, mai ales în cazul diabetului de tip 2.
- conferă energie organismului – hrișca conține într-o proporție considerabilă vitamina B3 (niacină), o vitamină esențială în metabolismul glucidelor, lipidelor și proteinelor, pe care le convertește în energie, energie care va putea fi folosită de către celulele organismului. Hrișca este indicată pentru recuperarea convalescenților, pentru refacere în caz de oboseală sau astenie.
- poate preveni boala diverticulară – datorită conținutului bogat în special în fibre insolubile care ajută la creșterea masei scaunelor, prevenind constipația și scăzând riscul apariției bolii diverticulare, o afecțiune dureroasă ce apare la nivelul colonului.
- asigură protecție și tonifere la nivel vascular – consumul de făina de hrișcă poate întări și tonifia venele și capilarele, fiind indicat în caz de fragilitate vasculară, uneori chiar și în caz de varice. Această acțiune se datorează în special conținutului bogat în polifenolul rutină.
- aliment antioxidant, cu proprietăți anti-cancer – hrișca conține compuși polifenolici și antioxidanți care au un rol protector împotriva unor afecțiuni precum cancerul sau bolile cardiovasculare. Printre acești antioxidanți prezenți în boabele și făina de hrișcă regăsim și flavonoide, precum proantocianidinele oligomerice. Acești polifenoli antioxidanți acționează ca agenți terapeutici împotriva deteriorării provocate de radicalii liberi și a stresului oxidativ. Antioxidanții susțin funcția celulară și protejează ADN-ul, prevenind inflamațiile și formarea celulelor canceroase. Consumul de hrișcă este indicat (conform unor surse) în special în cazul formelor de cancer dezvoltate la nivelul colonului, cancer gastric și de esofag, dar și în alte tipuri de cancer.
- menține un tonus mental bun – îndeosebi prin conținutul de triptofan.
Făina de hrișcă integrală (și, implicit, hrișca) este unul dintre alimentele principale din cadrul regimului Oshawa cu numărul 7, un regim de 10 zile, considerat eficient în cazul mai multor afecțiuni și boli. Acest regim include, pe lângă hrișcă, grâu, orez și mei, sare. Cerealele menționate pot fi preparate în orice modalitate dorită (fierte, coapte, sub formă de terci, batoane sau pâinici realizate din făina acestora).
Pentru toate aceste beneficii pe care ți le oferă consumul de hrișcă, merită să nu eziți și să achiziționezi făina de hrișcă integrală din magazinul online Solaris, la un preț mic, mai mult decât accesibil.
Cum se poate consuma făina de hrișcă
Făina de hrișcă este o opțiune delicioasă și un ingredient versatil deopotrivă, ce poate fi folosit în special pentru pregătirea unor produse de panificație, patiserie și cofetărie. Uneori, se adaugă și în compoziția unor sosuri, mâncăruri la cuptor și supe, pentru a le îngroșa consistența.
Poate fi un substitut cu mai multe fibre și nutrienți, pentru făina albă de grâu și poate fi folosită de sine stătătoare sau în amestec cu alte tipuri de făină obținută din cereale sau diverse semințe. Întrucât nu conține gluten, făina de hrișcă poate produce aluaturi mai sfărâmicioase. De aceea, necesită cel mai adesea un agent de legare natural, precum sunt ouăle sau semințele de chia, in, psyllium ori fulgii de agar agar (în varianta vegană) care vor asigura o coeziune mai bună a ingredientelor, mai ales în cazul aluaturilor.
Iți oferim în continuare câteva sugestii de modalități în care poți integra făina de hrișcă în alimentație:
- pâine de casă, lipii, turte, chifle – toate aceste produse de panificație vor avea o textură mai densă și consistentă decât ești obișnuit(ă) în cazul în care consumi produse care conțin făină albă de grâu.
- blat pentru pizza
- fursecuri, biscuiți sau crackerși (sărați sau dulci)
- clătite și gaufre – două exemple faimoase de clătite din făină de hrișcă regăsim în gastronomia franceză („galettes de sarrasin”) și rusă („blini”)
- brioșe cu făină de hrișcă, banane, ouă și scorțișoară
- paste, fidea și tăiței – poți crea propriile paste sau tăiței, folosind făină de hrișcă, în combinație cu alte ingrediente.
Tăițeii din făină de hrișcă sunt unul dintre preparatele indispensabile în alimentația de mii de ani a populației din Tibet și nordul Chinei. De asemenea, tăițeii din hrișcă au un rol important în gastronomia japoneză și coreană. Tăițeii Soba fac parte din tradiția culturală a Japoniei și sunt realizați în mod tradițional doar din făină de hrișcă. Din acest motiv, gradul de dificultate ridicat pe care îl presupune realizarea unor tăiței cu ajutorul unui tip de făină fără gluten a condus la dezvoltarea unei arte tradiționale a unor tăiței realizați manual. Uzual, tăițeii Soba sunt serviți în supe sau salate, cu diverse sosuri ori sunt adăugați la stir-fry.
- porridge (terci) de hrișcă – pentru a pregăti un terci din făină de hrișcă, procedează la fel ca atunci când prepari mămăliga. Pentru aceasta, ai nevoie de apă, făină de hrișcă, sare și puțin ulei și în doar câteva minute ai obținut un terci hrănitor, numai bun pentru zilele în care ești obosit sau vrei să îți recuperezi forțele după o răceală sau să te încălzești, în sezonul rece.
- în compoziția unor chiftele, burgeri ori găluști – în special vegetarieni sau vegani (de post), dar care pot fi savurați de către oricine, indiferent de alimentația predominantă.
- budincă de hrișcă – varianta dulce a porridge-ului de hrișcă. Poți adăuga un îndulcitor, lapte vegetal, scorțișoară și fructele favorite.
- blat pentru prăjituri, tort, plăcinte, tarte
Sperăm ca aceste idei să te inspire în pregătirea unor preparate delicioase pentru micul dejun, prânz sau cină sau pentru orice moment în care ai nevoie de o gustare care să îți ofere un plus de energie. Urmărește mai jos secțiunea de rețete pentru mai multă inspirație în bucătărie.
Cum se păstrează făina de hrișcă
Pentru a te bucura cât mai mult timp de prospețimea făinii de hrișcă, cel mai bine este să o păstrezi în ambalajul său original, la loc uscat și răcoros, ferit de umezeală și căldură. Este recomandat consumul pe durata termenului de valabilitate înscris pe ambalaj.
Rețete cu făină de hrișcă
Ești pregătit(ă) să îți sufleci mânecile pentru a pregăti cu mult drag preparate delicioase pentru familia ta? Dacă răspunsul tău la această întrebare este unul afirmativ, te afli la locul potrivit pentru a descoperi cum poți face aceasta cu ajutorul făinii de hrișcă de la Solaris. Îți sugerăm în continuare câteva rețete simple care au în centrul ingredientelor, făina de hrișcă.
Pâine din făină de hrișcă
Pentru a pregăti această pâine simplă, fără drojdie și fără frământare, sănătoasă și gustoasă, ai nevoie de doar câteva ingrediente, și anume:
- 300 g făină de hrișcă
- 240 ml apă (o cană)
- 40 g semințe de chia
- 12 g praf de copt
- o linguriță și jumătate de sare
- 160 ml apă (2/3 cană)
- 60 ml ulei de rapiță (sau un alt ulei cu gust neutru)
- 35g semințe de floarea soarelui – opțional, pentru presărat pe deasupra pâinii
Amestecă semințele de chia cu o cană de apă (240 ml) și lasă-le deoparte timp de 20 minute sau până când devin ca un gel. Preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius. Unge cu puțin ulei o tavă pentru pâine mai mică (aprox. 20 cm x 8 cm) și apoi, tapeteaz-o cu hârtie de copt, având grijă să „îmbraci” toți pereții vasului, pentru ca aluatul să nu se ardă pe margini.
Într-un bol încăpător, adaugă făina de hrișcă, praful de copt și sarea. Apoi, toarnă peste amestecul solid ingredientele lichide: 2/3 cană de apă (160 ml), uleiul de rapiță, „gelul” de chia. Amestecă ingredientele până când sunt bine omogenizate, cu atenție, pentru a nu amesteca excesiv pentru că altfel, pâinea nu va crește suficient.
Transferă compoziția în tava tapetată și uniformizează aluatul. Presară semințele de floarea soarelui deasupra aluatului și apoi pune aluatul la copt în cuptor, pentru aproximativ o oră și 10 minute. Poți face testul scobitorii pentru a verifica dacă pâinea s-a copt. Dacă aceasta iese curată, pâinea este gata și poate fi scoasă din cuptor. Lasă pâinea la răcit, apoi transfer-o pe un platou, o poți felia și servi.
Crackerși cu făină de hrișcă și rozmarin
O rețetă simplă prin care vei obține crackerși crocanți, cu o aromă delicioasă de rozmarin. Pentru a obține acești crackerși ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 140g făină de hrișcă
- 100 g făină de migdale
- o lingură de făină de in
- o linguriță de sare de mare
- piper negru, după gust
- 1-2 lingurițe de rozmarin verde, tocat
- 2 linguri de ulei de măsline
- 95 ml apă (1/3 cană + 1 lingură)
Preîncălzește mai întâi cuptorul la 180 grade Celsius. Pregătește două foi de hârtie de copt. Într-un bol, amestecă făina de hrișcă, făina de migdale, făina de in, sarea, piperul și rozmarinul și omogenizează bine compoziția. Amestecă uleiul de măsline cu apa și adaugă lichidul la ingredientele uscate. Încorporează toate ingredientele într-un aluat și frământă-l ușor până când acesta este uniform. Poți adăuga puțină apă sau făină dacă aluatul este prea uscat sau, dimpotrivă, prea lipicios. Aluatul trebuie să fie moale, nu uscat, și nici lipicios.
Împarte aluatul în două bucăți (de forma unor bile). Plasează o bucată de aluat între două foi de hârtie de copt și întinde aluatul cu făcălețul, până când obții un aluat de aproximativ 2mm grosime, în formă de cerc. Îndepărtează foia de hârtie de copt de deasupra și taie aluatul în aproximativ 16 bucăți. Pentru aceasta, procedează întocmai precum ai felia o pizza. Folosindu-te de o furculiță, fă câteva găuri mici în crackerși. Transferă hârtia pe care se află crackerșii pe o tavă și lasă-i la copt pentru 10-15 minute. Tind să se coacă destul de repede și este necesar să îi întorci, să îi lași să se coacă uniform, pe ambele părți. De asemenea, marginile biscuiților se vor coace mai repede, așa că este bine să-i verifici constant.
Repetă pașii de mai sus cu a doua bucată de aluat. Lasă-i să se răcească și apoi, servește-i împreună cu un sos, cu unt, cu brânză sau după preferințe.
Clătite cu făină de hrișcă și lapte bătut
Ingredientele care îți sunt necesare pentru a pregăti aceste clătite dulci sunt următoarele:
- o cană de făină de hrișcă
- 2 linguri de zahăr brun
- o linguriță de praf de copt
- o jumătate de linguriță de bicarbonat
- o jumătate de linguriță de sare
- un vârf de cuțit de scorțișoară măcinată
- un vârf de cuțit de nucșoară măcinată
- un vârf de cuțit de cuișoare măcinate
- un ou mare, la temperatura camerei
- o cană de lapte bătut
- o lingură de unt topit
- sirop de arțar sau miere – opțional
Combină primele 8 ingrediente (făina de hrișcă, zahărul brun, praful de copt, bicarbonatul, sarea, scorțișoara, nucșoara, cuișoarele) într-un bol. Bate oul cu untul și iaurtul și adaugă-le peste ingredientele uscate. Omogenizează compoziția. Încălzește o tigaie pe care ai uns-o în prealabil cu puțin ulei. Pune un sfert de cană de aluat în tigaie și atunci când încep să apară bule de aer în interiorul clătitei, întoarce clătita pe cealaltă parte și las-o să se coacă până când devine maroniu-aurie și este bine făcută, moment în care o poți scoate din tigaie. Procedează similar cu celelalte clătite, până când finalizezi aluatul. Poți servi clătitele calde sau reci, cu sirop de arțar sau miere, nuci sau fructe.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.