Descriere
Quinoa este o pseudo cereala bogata în proteine și aminoacizi care poate inlocui cu usurinta orice tip de cereala. Este un aliment fara gluten, poate fi servita fiarta intrega sau macinata in lapte, suc de fructe, salate sau cu legume. Este bogata în proteine, fier, calciu, potasiu, cupru si ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, migrenelor si calculilor biliari.
Valoare nutritionala si compozitie quinoa
Diferentele intre aceste trei tipuri de care discutam anterior sunt date de culoare, gust, textura si de utilizarea preponderenta in diferite preparate, insa componentele nutritionale raman identice pentru toate. 100 de g de seminte de quinoa contin 350 de calorii si aduc organismului urmatoarele substante :
- Colesterol 0
- Zaharuri 0
- Gluten 0
- Apa 13.28 g
- Proteine 14.12 g
- Lipide tot. 5.61 g
- Acidi grasi saturati 0.71 g
- Acidi grasi nesaturati 1.61 g
- Acidi grassi polinsaturati 3.29 g
- Carboidrati tot. 64.16 g
- Amidon 64.16 g
- Fibre alimentare 7 g
- Sodiu 5 mg
- Potasiu 563 mg
- Fier 4.57 mg
- Calciu 47.00 mg
- Fosfor 457.00 mg
- Tiamina 0.36 mg
- Riboflavina 0.32 mg
- Niacina 1.52 mg
- Vitamina A 1 mg
- Vitamina E 2.44 mg
Quinoa in alimentatia vegetariana
Quinoa face parte din categoria asa numitelor alimente veggies si este consumata cu mare placere de catre vegetarieni. Dincolo de placerea consumului, data de consistenta sa pufoasa si de gustul special, care aduce intrucatva cu nuca (sau susanul, dupa unele pareri), vegetarienii au ocazia de a-si asigura, prin consumarea semintelor de quinoa, doza zilnica necesara de proteine, proteine pe care persoanele cu o alimentatie clasica si le iau din carne.
Prepararea quinoa si avantajele includerii in gastronomie
Quinoa se prepara extrem de simplu, intr-un mod asemanator orezului, cu diferenta ca timpul sau de pregatire este de aproape doua ori mai scurt, asadar o poti integra in dieta ta zilnica chiar si in cazul in care nu ai la dispozitie foarte mult timp la dispozitie de petrecut in bucatarie. Trebuie sa nu uiti insa ca, in timpul prepararii, quinoa absoarbe foarte mult lichid, marindu-si pana la de 4 ori volumul, asadar nu uita sa pui suficienta apa la gatit.
Dintr-o cana de quinoa poti sa pregatesti 4 portii de mancare, asadar daca esti interesat de aspectul pret quinoa, te vei bucura sa afli ca el nu este mare deloc: pentru o punga de 250 de grame vei plati mai putin de 6 lei.
Persoanele care lupta pentru inlaturarea kilogramelor in plus pot consuma cu incredere quinoa la masa de pranz, intrucat continutul sau nutritional este de numai 350 de calorii pentru 100 de grame de produs. Si beneficiile pentru dieta nu se opresc aici: continutul de fibre si capacitatea semintelor de quinoa de absorbtie a lichidului ajuta la reglarea tranzitului intestinal, reduc apetitul si inlatura senzatia de foame.
Quinoa in alimentatia bebelusilor
Quinoa poate fi integrata in alimentatia copiilor mici si bebelusilor de la varsta de 8 luni. Experienta mamelor a aratat faptul ca este bine tolerata de organismul micutului chiar si inainte de aceasta varsta, mai ales datorita absentei glutenului, dar, pentru ca fiecare copil este special, cel mai bine ar fi sa te consulti cu medicul pediatru inainte de a o pregati pentru copilul tau. In ceea ce priveste gatitul, nu este neaparat necesar sa cauti retete cu quinoa speciale pentru bebe, ci pur si simplu sa pregatesti o reteta obisnuita cu orez, numai ca in locul acestuia, vei pune quinoa.
Retete cu quinoa
Poti integra quinoa in alimentatia ta in multiple feluri, calda sau rece, in preparate dulci sau sarate, de la budinci, salate, milkshake-uri, smoothie-uri, supe si pana la sosuri. Desi semintele sunt tari, in momentul in care le gatesti absorb apa si devin pufoase.
Sunt doua lucruri de care trebuie sa tii seama in ceea ce priveste prepararea retetelor cu quinoa:
- Quinoa trebuie spalata foarte bine inainte de a o gati, intrucat ea este acoperita in mod natural cu un strat de saponina, care are un gust amar. In mod normal, quinoa preambalata care se gaseste in comert, inclusiv in magazinul onlina Sanovita, a fost deja tratata pentru eliminarea saponinei, dar masuri suplimentare de precautie nu strica niciodata. In fond, acelasi lucru il faci si cu fasolea, corect?
- Asa cum mentionam si anterior, nu uita sa adaugi lichid suficient la fierbere, pentru a permite boambelor sa absorba tot lichidul de care au nevoie pentru a deveni pufoase.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.